• 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A GOP-2.1.1-09/A-2009-1343 project

     az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.A GOP-2.1.1-10/A-2010-1320

     project az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 
Szabványos HTML kód!
Szabványos CSS kód!
 
 
 

Tájékoztatók

Belgyógyászat

Belgyógyászati szakrendelés

A belgyógyászat a test teljes, minden szervre és szervrendszerre kiterjedõ vizsgálatát jelenti. Amennyiben nem tudja, hogy panaszával milyen szakrendeléshez forduljon, célszerû belgyógyászati rendelõt felkeresni. A belgyógyász szakorvos fizikális vizsgálat során olyan tüneteket és kóros jeleket tárhat fel, melyek segítségével további, immár a diagnózis felállításához szükséges, célirányos vizsgálatokkal szûkíti a lehetséges kórképek körét. A rendelkezésre álló, valamint az elõírt vizsgálatok során kapott leletek elemzése után a kórismézett megbetegedésnek megfelelõ terápia során összefogja a társszakmák által kapott eredményeket, részt vesz a beteg nyomon követésében és a krónikus betegségek gondozásában.

Rendelésünkön minden esetben gondos és részletes kórelõzmény felvételvalamint fizikális vizsgálat történik, minden esetben vérnyomás méréssel és EKG vizsgálattal kiegészítve. Ezt követõen diagnosztikus tevékenységünk laboratóriumi (vér, vizelet), valamint képalkotó vizsgálatok (pl. ultrahang) bõvíthetõ, illetve kiegészíthetõ. A betegség természetétõl függõen mód nyílik a megfelelõ társszakmákkal, ill. szakorvosokkal (kardiológia, endokrinológia, gasztroenterológia, neurológia, fül-orr-gégészet, stb.) történõ konzultáció lehetõségére is. Ezt követõen életmódbeli tanácsadásmellett TB által támogatott recept kiállításával segítjük betegeink gyógyulását. Idõszakos kontroll vizsgálatokkal folyamatos betegkövetést és gondozást biztosítunk.     

I. Állapotfelmérés, rizikó szûrés

  Napjainkban egyre inkább elõtérbe kerül az a gondolkodásmód, mely szerint a betegségek megelõzése nemcsak az egyén, hanem a társadalom szempontjából is kedvezõbb, mint egy már kialakult kóros állapot kezelése.
Ettõl azonban a hazai egészségügyi rendszer felépítése és gyakorlata eltér: kevés az egy betegre fordítható idõ - a megelõzés, a preventív szemléletmód az esetek túlnyomó többségében háttérbe szorul. A Dentofit EgészségGalaxis Magánorvosi szakrendelõ valamennyi rendelése a preventív orvoslás terén kíván pácienseinek többet, magasabb színvonalon nyújtani - a már kialakult megbetegedések kivizsgálása, hatékony terápiája és gondozása mellett. Igény szerint lehetõség nyílik komplex szakorvosi szûrésre is.
Amennyiben Önnek vagy családtagjának ilyen jellegû egészségügyi szolgáltatásra van szüksége, várjuk rendelésünkön a debreceni belváros szívében, a Dentofit EgészségGalaxisban! Szakrendelõinkben fizikális vizsgálatot követõen 24 órás vérnyomásmérés, testzsírmérés, laboratóriumi vizsgálatok (vér, vizelet), valamint ultrahang diagnosztika végzésére egyaránt lehetõség van.
Kiterjesztett kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) vizsgálati lehetõségek, így szív ultrahang (echocardiographia), valamint 24 órás EKG vizsgálat (Holter monitor) is rendelkezésre állnak.

Rizikó szûrés:

Érelmeszesedés talaján alakul ki a szívinfarktus, az agyi vérellátási zavarok (gutaütés) többsége, valamint a végtagi amputációhoz vezetõ perifériás érbetegség is. Ezen betegségek nagy számú elõfordulása indokolja a megelõzés fontosságát. Ennek alapköve, hogy az érelmeszesedés kockázati tényezõit idõben feltárjuk. A korai diagnózis és kezelés növeli a gyógyulás esélyét!

• Rendelésünk keretében lehetõség nyílik magas vérnyomás betegség feltárására, kivizsgálására és kezelésére (vérnyomásmérés, hasi ultrahang vizsgálat, mellkas röntgen, szemészeti vizsgálat). Tekintettel arra, hogy a betegség csak késõn, illetve magas vérnyomás értékeknél okoz panaszokat, a legtöbben nem is fordulnak idõben orvoshoz. Azonban a magas vérnyomás az érrendszeri károsodások létrehozásával a késõbbiekben jelentõs egészségkárosodást okozhat.

• Hasonlóan feltáratlan maradhat a táplálkozás vagy örökletes tényezõk következtében kialakult magas vérzsír érték, mely egyetlen vérvétel után diagnosztizálható és ma már eredményesen kezelhetõ - csakúgy, mint a lappangó vagy már kialakult cukorbetegség.

• Az elhízás napjaink egyik, igen sok embert érintõ, jelentõs testi és lelki egészségromlással járó kórállapota. Mai szemlélet alapján komplex kezelésre van szükség rendszeres követéssel. Rendelésünkön mód nyílik személyre szabott táplálkozási tanácsadásra, valamint esetleges gyógyszeres kezelésre. Rajtunk keresztül lehetõsége van zsírégetõ tréningben jártas szakemberrel való kapcsolatfelvételre. A rendszeres követés a hagyományos módszerek mellett testzsír-mérõ készülékkel biztosított.

II. Szív- és érrendszeri betegségek

• Magas vérnyomás betegség

24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM)
A magasvérnyomás-betegség (hypertonia) napjaink egyik, igen súlyos szövõdményekkel járó népbetegsége. A betegség alattomosan jelentkezik, csak súlyosabb formákban okoz jellegzetes tüneteket, azonban az általa kiváltott szövõdmények (szív, vese, ideg- és érrendszer) az idõ elõrehaladtával visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak a szervezetben. A betegség korai diagnózisa és a jól beállított terápia határozza meg a beteg sorsát.
A 24 órás vérnyomás monitorozás segítségével a mindennapi tevékenység közben, több alkalommal (általában 20-30 percenként) mért értékek alapján igen pontos képet kapunk vérnyomásunkról - szemben az eseti, egyszeri vérnyomásméréssel. Csak 24 órás méréssel igazolható a jól ismert "fehérköpeny-hypertonia" (egészségügyi személyzet jelenlétében magas, de minden más alkalommal normális vérnyomás), valamint az "éjszakai hypertonia" is. Már kezelt magasvérnyomás-betegség esetén ellenõrizhetjük a terápia hatékonyságát, s a mérések alapján szükség esetén módosíthatjuk azt.

 • Idült szívbetegek kezelése, gondozása

III. Emésztõszervi panaszok (gyomor-bél betegségek)

 • Savas panaszok, reflux betegség, gyomor- és nyombélfekély
 • Ismétlõdõ hányinger, hányások
 • Májbetegségek, epekövesség
 • Felszívódási- és emésztési zavarok, hasnyálmirigy gyulladás
 • Bélbetegségek, hasi fájdalom, puffadás, véres székürítés

IV. Cukorbetegség, magas vérzsír értékkel járó anyagcserezavarok

 • Kórisme felállítása, korai diagnózis lehetõsége
 • Kezelés: szájon át szedhetõ készítmények, inzulin
 • Gondozás: betegoktatás, társszakmák bevonása
 • Szövõdmények megelõzése illetve kezelése: érbetegség (szívinfarktus, agyvérzés, alsó végtag amputáció), környéki idegbántalmak.