A  táplálkozástudomány a biológiai és  orvostudományok egyik legintenzívebben fejlõdõ kutatási területe.  Eredményei befolyásolják az élelmiszertermelést és mindennapjaink táplálkozási  szokásait. Világtendencia a társadalmi igény növekedése a minõségi  élelmiszerek, valamint az életvitelünknek, egészségi állapotunknak megfelelõ  speciális élelmiszertermékek iránt. A  rohamosan romló népegészségügyi mutatók javítására, a dráguló egészségügyi  ellátás kiváltására, a megelõzés,  a táplálkozásra való odafigyelés, még  ha esetenként drágább élelmiszerekkel oldható is meg, gazdaságosabb. 
   A tanácsadás  célja a 21. század fogyasztói társadalmában naponta megjelenõ (újabbnál újabb) divatdiéták,  étrend-kiegészítõk, élelmiszeripari termékek útvesztõjében eligazodást mutatni  az egyén életmódjához alkalmazkodva, holisztikus módon, multidiszciplináris  (egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos) szemléletmódot követve. 
A tanácsadás menete
   Táplálkozási anamnézis felvétele, melynek  célja a jelenlegi táplálkozási szokások megismerése
   Életmódváltás  lépésrõl lépésre 
- lépés: Nyersanyag válogatás szempontjai
 
Célja: luxusenergia bevitelének csökkentése, hasznos tápanyagok beépítése az étrendbe
- lépés: Táplálkozási ritmus ismertetése
 
Célja: napi táplálkozási ritmus beállítása, nassolás kiiktatása, éhségérzet csökkentése, megszûntetése
- lépés: Mozgásprogram beépítése a mindennapokba
 
Célja: testsúlycsökkentés fokozása életvitelszerû rutin tevékenységek végzésével és dinamikus, aerob mozgásforma kiválasztásával egyéni igény szerint
- lépés: Energiaegyensúly megismerés
 
Célja: energiafelvétel és energialeadás közötti összefüggés megértése, beépítése a mindennapokba személyre szabottan
- lépés: Makrotápanyagok megismerése (fehérjék, szénhidrátok, zsírok élettani jelentõsége), emésztés folyamata
 
Célja: eligazodni a divatdiéták útvesztõjében, tévhitek eloszlatása, helyes szokások kialakítása
- lépés: Anaerob mozgás beépítése, edzésprogram felépítése személyre szabottan
 
Célja:  egészséges életmód kialakítása és felépítése, betartható táplálkozás és  mozgásprogram hosszútávon, egyéni igényeknek megfelelõen
   A  személyre szabott tanácsadás elsõdleges eszköze a táplálkozási napló pontos  vezetése, melynek célja az életmódbeli szokások megismerése, táplálkozási  hibák, helytelen minták kiszûrése, a helyes szokások megtartása, tudatosítása, nehézségek  átbeszélése, megoldási javaslatok. 
Intolerancia  teszt eredmény értékelése 
   Az ételintolerancia vizsgálat több, mint 200 élelmiszerre történõ (immunmediált) IgG ellenanyag kimutatására alkalmas, az úgynevezett Genarrayt®Microarray gépi  kiterjesztett vizsgálat segítségével. 
- Táplálkozási és tüneti napló vezetése, elemzése
 - Nyersanyag-válogatás szempontjai az intolerancia teszt eredmény függvényében
 - A diéta gyakorlati megvalósítása egyénre szabottan
 

        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        



