• 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A GOP-2.1.1-09/A-2009-1343 project

         az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.A GOP-2.1.1-10/A-2010-1320

         project az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 
 
 
 
Szabványos HTML kód!
Szabványos CSS kód!
 
 
 

Tájékoztatók

Táplálkozástudományi szaktanácsadás

A táplálkozástudomány a biológiai és orvostudományok egyik legintenzívebben fejlõdõ kutatási területe. Eredményei befolyásolják az élelmiszertermelést és mindennapjaink táplálkozási szokásait. Világtendencia a társadalmi igény növekedése a minõségi élelmiszerek, valamint az életvitelünknek, egészségi állapotunknak megfelelõ speciális élelmiszertermékek iránt. A rohamosan romló népegészségügyi mutatók javítására, a dráguló egészségügyi ellátás kiváltására, a megelõzés,  a táplálkozásra való odafigyelés, még ha esetenként drágább élelmiszerekkel oldható is meg, gazdaságosabb. 
A tanácsadás célja a 21. század fogyasztói társadalmában naponta megjelenõ (újabbnál újabb) divatdiéták, étrend-kiegészítõk, élelmiszeripari termékek útvesztõjében eligazodást mutatni az egyén életmódjához alkalmazkodva, holisztikus módon, multidiszciplináris (egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos) szemléletmódot követve.

A tanácsadás menete
Táplálkozási anamnézis felvétele, melynek célja a jelenlegi táplálkozási szokások megismerése
Életmódváltás lépésrõl lépésre

  • lépés: Nyersanyag válogatás szempontjai

Célja: luxusenergia bevitelének csökkentése, hasznos tápanyagok beépítése az étrendbe

  • lépés: Táplálkozási ritmus ismertetése

Célja: napi táplálkozási ritmus beállítása, nassolás kiiktatása, éhségérzet csökkentése, megszûntetése

  • lépés: Mozgásprogram beépítése a mindennapokba

Célja: testsúlycsökkentés fokozása életvitelszerû rutin tevékenységek végzésével és dinamikus, aerob mozgásforma kiválasztásával egyéni igény szerint

  • lépés: Energiaegyensúly megismerés

Célja: energiafelvétel és energialeadás közötti összefüggés megértése, beépítése a mindennapokba személyre szabottan

  • lépés: Makrotápanyagok megismerése (fehérjék, szénhidrátok, zsírok élettani jelentõsége), emésztés folyamata

Célja: eligazodni a divatdiéták útvesztõjében, tévhitek eloszlatása, helyes szokások kialakítása

  • lépés: Anaerob mozgás beépítése, edzésprogram felépítése személyre szabottan

Célja: egészséges életmód kialakítása és felépítése, betartható táplálkozás és mozgásprogram hosszútávon, egyéni igényeknek megfelelõen
A személyre szabott tanácsadás elsõdleges eszköze a táplálkozási napló pontos vezetése, melynek célja az életmódbeli szokások megismerése, táplálkozási hibák, helytelen minták kiszûrése, a helyes szokások megtartása, tudatosítása, nehézségek átbeszélése, megoldási javaslatok.

Intolerancia teszt eredmény értékelése
Az ételintolerancia vizsgálat több, mint 200 élelmiszerre történõ (immunmediált) IgG ellenanyag kimutatására alkalmas, az úgynevezett Genarrayt®Microarray gépi kiterjesztett vizsgálat segítségével.

  • Táplálkozási és tüneti napló vezetése, elemzése
  • Nyersanyag-válogatás szempontjai az intolerancia teszt eredmény függvényében
  • A diéta gyakorlati megvalósítása egyénre szabottan