• 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • 
 
 
 
  • 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A GOP-2.1.1-09/A-2009-1343 project

         az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.A GOP-2.1.1-10/A-2010-1320

         project az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 
Szabványos HTML kód!
Szabványos CSS kód!
 
 
 

Tájékoztatók

Ultrahang

Dia8.JPG

ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Az ultrahang (UH) vizsgálat a képalkotó módszerek között a legáltalánosabban alkalmazott diagnosztikai eszköz a gyógyászatban. Az ultrahang elõnyei: alkalmazása során károsító sugárzás nem éri a szervezetet (tetszés szerint ismételhetõ), fájdalommentes, gyorsan elvégezhetõ. Diagnosztika mellett alkalmas szûrõvizsgálat végzésére is.

Hasi és kismedencei (komplex, áttekintõ) UH

Hasi panaszok esetén elsõként végzett képalkotó eljárás. Szûrõvizsgálatra panaszmentes esetben idõszakosan végezve kiváló eszköz.
Megállapítható a vizsgált szervek szerkezete, nagysága, a bennük lévõ kóros elváltozások (kõ, ciszták, daganatok, polipok, stb.)

Vizsgált szervek:

a) hasüreg: máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, mellékvesék

b) kismedence: húgyhólyag, prosztata / méh és petefészek

c) nagyobb erek, nyirokcsomók

Elõkészítés:

- vizsgálat elõtt 6 órával már nem ehet semmit (kávét sem fogyaszthat),

- vizsgálat elõtt 2-3 órával fogyasszon bõven (0.5-1 liter) szénsav- mentes vizet

- vizsgálatra telt hólyaggal érkezzen

Nyaki UH

Pajzsmirigy betegségek esetén általánosan alkalmazott vizsgálat. Megállapítható a pajzsmirigy nagysága, szerkezete, valamint a benne elhelyezkedõ göbök és ciszták elhelyezkedése, nagysága.

Vizsgált szervek: pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók, nyaki lágyrészek.

Elõkészítés: nem szükséges.

Lágyrész UH

Hasfal, mellkasfal, végtagok, hónalj, lágyék, nyirokcsomók, izmok elváltozásainak kimutatása.

Elõkészítés: nem szükséges.

Ízületi UH

Váll-, térd- és csípõízületi eltérések, ízületi folyadék, gyulladás, szalagsérülések vizsgálata.

Elõkészítés: nem szükséges,

Here UH

Here gyulladásos, daganatos elváltozásai, valamint ereinek vizsgálata.

Elõkészítés: nem szükséges.

Nyaki erek (Carotis) Doppler UH

Magas vérnyomás, szívbetegségek, valamint agyi keringési zavarok vizsgálata. Érelmeszesedés már korai stádiumban diagnosztizálható.

Elõkészítés: nem szükséges

Végtagi vénák és artériák Doppler áramlás vizsgálata

Mélyvénás és felszínes vénás trombózis és érelmeszesedés kiváltotta érszûkületes panaszok vizsgálata.

Elõkészítés: nem szükséges.

Dia9.JPG

PAJZSMIRIGY BIOPSZIA (ULTRAHANG VEZÉRELT CITOLÓGIAI MINTAVÉTEL)

A vizsgálat célja

A pajzsmirigy a nyak elülsõ részén lévõ mirigyes szerv. A pajzsmirigy betegségeinek egy részében göbök képzõdnek, melyek leggyakrabban jóindulatú elváltozások, de ritkán rosszindulatú daganatok is elõfordulhatnak. A pajzsmirigyben lévõ, tapintással, ultrahang- vagy izotópvizsgálattal gyanúsnak talált göbökbõl vett sejtminták segítségével kimutatható a rosszindulatúság vagy megerõsíthetõ a göb jóindulatú jellege.
A göbök nagy része nem vagy rosszul tapintható, ezért a mintavétel pontos helyének kijelölésére ultrahangot használunk.

A vizsgálat menete

Az ultrahang ábrázolja a göböt (több elváltozás esetén kiválasztjuk a gyanús göböt vagy göböket), a bõrfelszínt fertõtlenítjük, majd egy vékony tût vezetünk be az elváltozásba (a tû helyzetét az ultrahanggal folyamatosan követjük). A célpont elérése után egy fecskendõvel ellátott mintavételi eszköz segítségével az elváltozásból sejtmintát szív (aspirál), majd a tût eltávolítják. A mintából tárgylemezre kenetet készítünk. A kapott kenet minõségétõl és az elváltozás nagyságától, tulajdonságaitól függõen egy vagy több szúrásra lehet szükség.

Elõkészítés

A vizsgálat különösebb elõkészítést nem igényel. Nem kell éhgyomorral jönni.
A vizsgálat elõtt a beteg beleegyezõ nyilatkozatot kap, melyen lévõ kérdésekre válaszolnia kell, majd a vizsgálatba írásos beleegyezését adja. A kérdések között véralvadás gátló kezelésre vonatkozó kérdés is szerepel. A véralvadás gátló kezelés általában nem zárja ki a vizsgálat elvégzését, de nagyobb körültekintést igényel. A nyaki területrõl a ruhát, ékszereket le kell venni.

Alkalmaznak-e érzéstelenítést?

A vizsgálat elõtt érzéstelenítõt nem adnak. Maga a vékony tû bevezetése legtöbbször csekély fájdalommal jár, és hasonló fájdalmat okozna maga az érzéstelenítés is. A mintavételhez alkalmazott tû vékonyabb annál, amit például a vérvételhez használnak.

Milyen veszélyekkel jár a vizsgálat?

A vizsgálat csekély kockázattal jár. A tûszúrás általában csekély vagy mérsékelt fájdalommal jár, ami a tû eltávolítása után hamar elmúlik. A terület egy-két napig még érzékenyebb lehet.
Szövõdményként helyi bevérzés alakulhat ki, valamint fennállhat a fertõzés lehetõsége. A pajzsmirigy körüli szervek (pl. légcsõ, erek) megsérülésének a veszélye is csekély. Beavatkozást igénylõ szövõdmény rendkívül ritkán fordul elõ.

A vizsgálat után

A mintavétel befejezése után az érintett területet leragasztjuk, de a kötés hamarosan eltávolítható. A vékony tû helye alig látható.
A citológiai minta kiértékelése néhány napot vesz igénybe.

Dia6.JPG